כוחה של מדיטציה
מדיטציה היא עולם ומלואו. היא מכילה בתוכה כושר נפשי, יכולות של שקט, מיקוד, רוגע ונוכחות. מדיטציה היא להיות במקום בו אנו עושים שום דבר, לא מבצעים פעולות ולא נכנעים למחשבות שמתרוצצות.
בכל פעם שניתן למצוא זמן כדי רק להיות, ותרו על כל עשייה אחרת והתבוננו. אפילו אם הצלחתם רק לרגע אחד לא לעשות דבר מלבד להיות במרכז שלכם, רגועים לגמרי, זאת מדיטציה.
טכניקות המדיטציה החלו להיחקר בשנות ה-60 כאשר המטרה הייתה ללמוד מה קורה בגופנו בזמן מדיטציה. ניסויים שונים הראו כי שינויים חלו גם אצל אנשים שתרגלו מדיטציה לראשונה בחייהם. וכך נמצא למשל כי בזמן מדיטציה יורדת צריכת החמצן ב-17%, קצב הלב מואט ורמת גלי התטא של המוח עולה, כמו שקורה לנו למשל לפני השינה. עוד נמצא כי אנשים העוסקים במדיטציה מצליחים למגר תחושת לחץ ולהשיג רוגע ושלווה.
בזמן מדיטציה ישנה האטה בפעילות של אזורים במוח הקשורים לעיבוד אינפורמציה. מנגד ישנה עלייה בתפקוד באזורים הקשורים לרגשות, זיכרונות, ויסות הנשימה וחילוף החומרים.
מלבד כמובן, רוגע, שלווה, נוחות והתמלאות פנימית מדיטציה מורידה את הסיכוי למחלות הנובעות מלחץ דם גבוה כמו שבץ והתקף לב. מדיטציה מחזקת את מערכת החיסון בכך שהיא תורמת לעלייה ברמת הנוגדנים בדם (דבר המסביר את הטענה של האנשים המתרגלים מדיטציה, כי הם פחות חולים מאחרים).
תרגול מדיטציה עשוי להביא לפיתוח דפוסי עבודה חדשים של המוח ולשיפור הריכוז. בניסוי שנערך בקרב אסירים נמצא כי אצל אסירים שתרגלו מדיטציה ירד שיעור החזרה לכלא לעומת אסירים שלא תרגלו מדיטציה. כמו כן ירדה צריכת הסמים והאלכוהול!
אצל חולי פסוריאזיס נמצא כי מתרגלי המדיטציה הבריאו במהירות גדולה פי ארבעה מאשר אלה שלא תרגלו מדיטציה.
מדיטציה מפיגה דיכאון- מחקר שעקב אחרי אנשים שסבלו מדיכאון, בדק קבוצה שטופלה בתרופות וקבוצה שטופלה במדיטציה. התוצאות הראו כי מצבים בהם חזר הדיכאון היו שכיחים פחות בקבוצת המדיטציה.
ולחלק הפרקטי....
את תרגולי המדיטציה ניתן לחלק לשני חלקים עיקריים: סביל ופעיל-
סוג המדיטציה הסביל הוא זה בו אנו לא עושים דבר אלא מניחים לתהליך טבעי לחלוטין לקרות מעצמו. שמים לב למחשבות שמגיעות, לא מנסים להבין אותן או לפתור אותן, אלא רק שמים לב, ברגע שהגיעה מחשבה נותנים לה זמן קצר ושולחים אותה לדרכה, כך עם כל מחשבה שמגיעה לאחריה. כמו כן, שמים לב לרגשות, מה אני מרגיש עכשיו, לא חושבים למה או איך לשנות את זה. רק שמים לב להרגשה.
בתרגול פעיל לעומת זאת, אנו בוחרים מראש פעולה המשפיעה על ההכרה המתבטאת בריכוז ותשומת הלב למשהו ספציפי. יש הבוחרים מילה, משפט, דמות, חפץ, מנגינה, כל דבר שלמעשה אך ורק בו נתרכז.
אז איך עושים את זה?
שבו בנוח, עדיף ישיבה ולא שכיבה על מנת לא להירדם. חשוב שהגב יהיה זקוף והכתפיים רפויות. התחילו להתבונן בנשימות שלכם, התענגו על כל נשימה ונשימה, שימו לב לקצב הנשימות, תרגישו כיצד האוויר נכנס ממחילות האף לתוך הראש, התבוננו בתנועת האוויר בתוך הראש, לאחר מכן חושו את האוויר מגיע לבית החזה, בהמשך לידיים, לבטן, לרגליים... התעכבו כך על כל איבר בגופכם והתבוננו באוויר הנמצא בגופכם, שימו לב לתנועה שלו, לקצב, לזרימה.
לאחר שתרגישו רפויים ורגועים פעלו לפי החלטתכם- באופן סביל או פעיל.
לאחר זמן מה בו תבצעו את המדיטציה, תחושו את הרוגע, השלווה וכיצד הוטענתם בכוחות מחודשים.
בהצלחה!